2020-03-29 23:03:32• hírek • Szatmár.ro

Újabb intézkedések: befagyasztják a közműdíjakat és szigorítják a büntetéseket

Marcel Vera belügyminiszter újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be vasárnap. A 4-es számú katonai rendeletben megfogalmazott döntéseket  a belügyminisztérium székhelyén tartott sajtótájékoztatón ismertette. Ezek várhatóan hétfőn jelennek meg a Hivatalos Közlönybe, ezzel együtt érvénybe is lépnek.


 

A rendelet pontosítja, hogy a 65 év fölöttiek napközben is elhagyhatják otthonukat, ha orvosi ellátásra vagy kezelésre szorulnak, a nyilatkozatot azonban ki kell tölteniük.   Továbbá a háziállatok ellátására 20 és 21 óra között is lehetőségük adódik. Szintén az idősek védelme érdekében az üzleteknek elsőbbséget kell biztosítaniuk az időseknek. 

 

Szigorúbb büntetéseket rónak ki a házi elkülönítés és a hatósági karantén szabályait figyelmen kívül hagyókra. Akik megszegik a karantént, újabb 14 napra elkülönítésbe kerülnek, ennek költségeit saját maguk kell fizessék. A katonai rendeletben foglaltak megsértése ezentúl a tízszeresébe fog kerülni, 1000 lejről 10.000-re nő a bírság összege. 

 

Az önkormányzatoknak rendszeresen kell fertőtleníteniük a lifteket és lépcsőházakat, a lépcsőházak bejáratainál pedig fertőtlenítőszert kell elhelyezzenek.

 

A belügyminiszter továbbá bejelentette, hogy a szükségállapot idejére befagyasztják a villamos energia, gáz, víz és üzemanyag árát.

 

A rendelet teljes szövege itt olvasható, román nyelven.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: